Roberto Martinez

Iedereen heeft natuurlijk wel over hem gehoord, maar wie is de man achter het Belgische succes nou eigenlijk? We hebben het hier natuurlijk over bondscoach Roberto Martínez Montoliu. De in ’73 in Catalonië geboren ex-profvoetballer en coach is geen onbekende in de voetbalwereld en dus gaan we wat hier dieper in op zijn achtergrond, loopbaan en successen.

Waar het begon

Met zijn eerste competitiewedstrijd op 9-jarige leeftijd bij zijn plaatselijke club, CF Balaguer, kwam hij er al snel achter dat dit spel voor hem was weggelegd. Op 16-jarige leeftijd vertrok hij naar Real Zaragoza waar hij voor 3 seizoenen een actieve positie aannam. Martínez zijn ambities bleven groeien en in ‘93 debuteerde hij in zijn eerste La Liga duel tegen des al niet te min, Atlético Madrid. In het opvolgende seizoen speelde Martínez geregeld met veel succes voor het B-team maar keerde al vrij vlot terug naar zijn oude liefde, CF Balaguer. In dat jaar was hij niet alleen een prominente speler in het veld maar runde hij ook een voetbalschool voor de club als alternatief voor de, toen nog ingevoerde, militaire dienstplicht.

Engeland stond in de tussentijd ook al te trappelen om de defensieve middenvelder te verwelkomen en dus vertrok hij naar het Engelse Wigan Athletic. In Engeland vormde hij een sterke alliantie samen met mede Spanjaarden Jesús Seba en Isidro Díaz en kregen zij samen de bijnaam: ‘’Three Amigos”. In seizoen 1995-96 mocht hij zichzelf met trots de clubs’ topscorer noemen met 13 doelpunten. In ditzelfde seizoen werd hij dan ook terecht benoemd in de Division Three PFA Team of the Year en werd hij ook uitgeroepen door de supporters als de Speler van het Jaar. Daar bleef het niet bij want ‘96-97 wist hij opnieuw een plek binnen te slepen in het PFA Team.

Met 23 goals in 229 wedstrijden vertrok hij in de zomer van 2002 naar Schotland om vervolgens nog voor Walsall F.C., het Welse Swansea City en het Engelse Chester City te spelen. Nadat Swanseas coach, Kenny Jackett, Martínez in 2005 had laten gaan, keerde Martínez in 2007 terug naar ‘The Swans’ en dit keer niet als speler maar om het stokje over te nemen van Jackett als coach. Gezien de transfer plaats vond buiten de transferperiode om, kon de Catalaan niet meer in het veld staan wat de beslissing met zich mee bracht om op 33-jarige leeftijd afscheid te nemen van zijn carrière als profvoetballer.

Swansea City succes

In het eerste seizoen onder leiding van Martínez, hebben de Welshmen maar 11 verloren wedstrijden gekend. Een award voor zijn prestaties bleef niet uit en dus werd hij tot League One Manager of the Month voor oktober 2007 benoemd. Daar bleef het niet bij want in december van 2007 en in januari van het nieuwe jaar wist hij dit te herhalen. Manager of the Month was niet meer genoeg voor de Catalaan want na het binnenslepen van het League One kampioenschap werd hij bekroond tot League One Manager of the Year.

Gedurende zijn tijd als coach bij Swansea zijn er verschillende clubs geweest die oprechte interesse toonde om Martínez aan hen kant van het veld te krijgen, echter gaf de Catalaan aan dat hij niet van plan was om de club te verlaten. “They will have to force me.” Het kwam dan ook als een verrassing voor velen toen op 15 juni 2009 de boodschap doorkwam dat Martínez Swansea zou verlaten om terug te keren naar het veld van Wigan Atletic, wederom als coach dit keer.

Het vertrek en de terugkeer naar de Premier League club was eveneens geen eenvoudig besluit, echter was de mogelijkheid om terug te keren, naar de club waar hij zijn Engelse voetbal carrière begon, te goed om af te wijzen volgens Martínez.

Op 11 mei 2013 sleepte Wigan Atletic de FA Cup Final in de wacht na een 1-0 overwinning op Manchester United. De Catalaan zou na dit succes in Wigan nog voor 3 seizoenen aan de zijkant van het veld staan bij het Liverpoolse Everton.

Het Rode Succes

Het Belgische voetbal is een genie rijker want sinds 3 augustus 2016 mag Martínez zichzelf bondscoach noemen. Na de aankomst van de Catalaan begonnen de kwalificaties voor het WK18 in Rusland vrijwel direct.

Martínez was enthousiast over zijn nieuwe uitdaging als bondscoach:

‘’Ik ben pas 43 en ik denk dat het maken van de beslissing om internationaal te coachen iets is dat niet vaak wordt gezien. Ik heb altijd het gevoel gehad dat, na 7 jaar in de Premier League, mijn nieuwe uitdaging iets moest zijn dat mij enthousiast maakt. Alle projecten die langs kwamen wekte niet echt mijn interesse op en dan krijg je opeens een telefoontje met de kans om je te kwalificeren voor de Wereld Kampioenschappen en een land te leiden waar je als klein jongetje geïnspireerd van raakte. Het zijn maar 20 WK’s als je er over nadenkt, 20 WK’s om betrokken bij te zijn of om te proberen betrokken bij te zijn.’’

Roberto Martínez

Stijl

Martínez zijn stijl is zowel defensief als opbouwend en traint hij zijn ploegen op snelle omschakelingen in een snelle en aanvallende tactiek. Er wordt veel focus gelegd op het behouden van balbezit en met zijn favoriete 3-4-3 formatie gaat er veel concentratie naar het middenveld en de aanval. De Catalaan heeft zijn sporen dan ook achter gelaten in het Verenigd Koningrijk sinds coaches als Brendan Rodgers, Michael Laudrup en Graham Potter, Martínez zijn stijl erin hebben gehouden. Waarom zou je het wiel ook opnieuw uitvinden?

Cruijffs invloed

Volgens Martínez is zijn managementstijl beïnvloed door de ideologie van Barca Legende Johan Cruijff. De Catalaan heeft altijd een goede relatie gehad met beiden Cruijff generaties. Zo gaf Johan Cruijff in 2014 aan, dat mocht Frank De Boer vertrekken, hij Martínez graag bij Ajax zou willen zien om de Catalaan zijn filosofie mee te nemen naar Amsterdam. Ook met zoon Jordi Cruijff, F.C. Barcelona ’s technisch adviseur, heeft hij een bloeiende vriendschap. Zo was Jordi bruidsjonker op Martínez zijn bruiloft en zijn zij beiden peetouders van elkaars kinderen.

Martínez zijn contract met België loopt af na het WK22 en België hoopt de Catalaan aan het roer te zien staan in Qatar en onder zijn leiding de eerste wereld titel mee terug te nemen naar huis.